Tästä kaikki alkoi

Syksyllä 2008 hyvät ystävämme Iska ja Marjo kysyivät matkaseuraa Hollannin kanaville.
Meillähän oli jo kokemusta kanavista vuonna 2007 Englannista, jolloin tutustuimme Llangollenin kanavaan Walesissä. Tästä tarkemmin toisaalla, eli sivustolla www.artukka.net/lomalla

Ensimmäinen vaihe oli selvittää sopivat vuokraamot, joilta pyytää tarjous. Vuokraamoja Hollannissa on todella paljon. Saimme apua Iskan hollantilaisilta päämiehiltä, jotka suosittelivat muutamia. Meidän valintamme osui Centerpoint Charter nimiseen firmaan, joka pitää kotisatamaansa pohjois-Hollannissa Sneekin kaupungissa. Oliko valinta oikea, selviää vasta matkan jälkeen. 

Ajankohta

Koska lähdetään? - hyvä kysymys.
Ajankohtaan vaikuttavat tietysti monet asiat: kesäloma, hintataso, veneiden saatavuus jne.
Meille valinta oli helppoa - matkalla piti olla kesä-heinäkuun vaihteessa merkkipäivän takia ( =matkoilla). Tämän takia lähtöpäiväksi valittiin perjantai 26.6. Hollannissa myös hintataso nousee seuraavalla viikolla, eli heinä- ja elokuussa on hieman kalliimmat vuokrahinnat

Veneen valinta

Vaatimuksemme veneen suhteen olivat hyvin kevyet: 2 makuuhyttiä, pentteri, erillinen suihku ja WC, ulko-ohjaamo (jos kuitenkin olisi aurinkoista).
Tietysti hinta vaikutti myös hieman. Valitsimme heidän valikoimastaan perinteisen hollantilaisen huviveneen, joka on tarkoitettu 5-8 hengen lomailuun ja täytti em kriteerit. Hintakin oli varsin kohtuullinen 1270 euroa/vko. Maksun vuokraaja haluaa kahdessa erässä noin 30% varattaessa ja loput 6 viikkoa ennen matkaa.
Veneen nimi on ilmeisesti Melody ja se on 10,85 m pitkä ja 3,30 m leveä. varustus pitäisi olla riittävä. Erikoinen yksityiskohta varusteluettelossa: Tyyny ja -liina kuuluvat varustuksiin mutta ei peittoja ja lakanoita. Käyttävät kuulemma yleisesti makuupusseja ( minä en ).

Paperit

Virallisten tietojen mukaan Hollannin kanavilla vaaditaan huviveneen kuljettajankirja, jossa on I-merkintä, eli CEVNI-tutkinto suoritettuna. Vuokraaja kylläkin väitti, ettei sellaista tarvita, mutta ? Joka tapauksessa olen sen suorittanut edellisen matkan yhteydessä. Joka tapauksessa CEVNI-kirja kannattaa lukea etukäteen, etteivät kanavien "merimerkit" yllätä.
Miehistöluettelo on myös tehtävä etukäteen. Siihen tarvitaan mm. passin numero.

Matkasuunnitelma

Hollantiin voi mennä lentäen tai autolla. Me päädyimme Iskan VW Passatiin, johon me 4 mahdumme luultavasti hyvin. Laitamme vielä varmuuden vuoksi suksiboxin katolle, jonne voi pakata kevyttä tilaa vievää tavaraa.
Matkalle lähdemme keskiviikkoiltana Silja Euroopalla Tukholmaan, josta ajamme Ruotsin ja Tanskan kautta Lübeckiin, jossa tarkoitus yöpyä. Olemme varanneet huoneet Hotelli Weisser Hirsch'stä, joka sijaitsee Lübeckin länsipuolella, aivan moottoritien tuntumassa. Tässä samassa hotelissa olemme Iskan kanssa asuneet takavuosina, kun kävimme ajamassa muutamana vuotena autosuunnistusta Saksanmaalla.
Lübecistä on tarkoitus ajaa päivän aikana Hollantiin Sneekin kaupunkiin, josta saamme veneen klo 15.00 jälkeen.
Sitten veneillään kanavilla viikko ja vene pitää palauttaa seuraavana perjantaina aamulla klo 9.00 menneessä.

Kotimatkan päätimme tehdä Baltian kautta ja viettää siellä muutama päivä mm. Gdanskissa, Vilnassa, jossain Latviassa ja sitten loppuviikolla Tallinnan kautta kotiin.

Miten matka sitten toteutui löytyy osasta "Matkalla".

Jälkipuinti onnistumisista ja epäonnistumisista löytyy sitten joskus osasta "Opiksi"