Jos joku on joskus menossa Hollantiin ja suunnittelee lomaa vuokraveneellä, annamme muutaman vinkin, jotka kannattaa huomioida ennakkoon ja matkalla.

- Varaa vene hyvissä ajoin, yli puoli vuotta ennen matkaa. Luettelo Frieslandin venevuokraamoista löytyy netistä www.boatcharterholland.nl. Me valitsimme saatujen suositusten mukaan Centerpoint Charters'n. Ei suuri, mutta ei varmaan pieninkään ja vene oli odotusten mukainen.

- Valitse vene siten, että kaikkien majoitus on hyteissä, salonki on seurustelua ja ruokailua varten. Ulko-ohjaamo on myös tarpeellinen kauniilla ilmalla. Veneen ulkomitoilla ei ole väliä, paitsi jos valitsee veneen, jonka korkeus on alle 2,5 m, jolloin mahtuu useimmin siltojen alta ja voi valita hieman erilaisia reittejä. Meidän veneellä (h=2,90) siltojen piti olla avattavia (BB-merkinnällä kartassa).
Veneessä pitää olla kunnon keittiö, jääkaappi, riittävä vesitankki, lämmin vesi jne. Meillä oli mm. 2 erillistä toilettia ja suihkuhuone, jota emme kylläkään käyttäneet, koska kaikissa satamissa oli suihkumahdollisuus.
Teknisesti hyvää oli 2 sivupotkuria, toinen edessä ja toinen perässä. Vene oli tosi helppo kääntää ahtaissa kanavissa. Polttoaine riitti hyvin viikon ajeluun eikä septik-tankkiakaan tarvinnut tyhjentää. Vettä otimme kerran varmuuden vuoksi 100 litraa lisää ( hinta 50 cent ).
Outoa oli, että mittaristo oli varsin puutteellinen vain kierrosluku, voltti, lämpö. öljynpaine ja septic. Olisimme kaivanneet mm. vesitankki-, polttoaine- ja nopeusmittaria.
Veneemme huippunopeus oli 13 km/h, joka oli riittävä.

- Pikkurahaa tarvitaan paljon. Varaa 100 euroa kolikkoina silta- ja suihkumaksuihin. Hinnat vaihtelevat tosi paljon. Suihku ja vesimaksut yleensä 50 cent, siltamaksut 0,70/1,10/1,25/1,50/2,00 ja kaupungeissa 5,00/6,00 euroa.

- Maksullisissa suluissa raha laitetaan hollantilaiseen puukenkään, jonka siltavahti ojentaa narun päässä. Tasaraha pitää olla.

- Satamamaksu määräytyy veneen pituuden ja henkilömäärän mukaan. noin 1,00 euroa/m ja hlö.

- Vierassatamat eivät suinkaan ole samaa tasoa kuin meillä kotoSuomessa. Kiinnittymispaikka OK, mutta WC:t ja suihkut voivat olla jopa kilometrin päässä. Pyykkikoneen löysimme yhdestä satamasta. Rannassa yleensä maasähköliittymä ja juomaveden tankkausmahdollisuus, mutta yleensä eri maksua vastaan.

- Merikortti on hyvä 1:50000 mittakaavassa ja siinä on merkitty siltojen korkeudet ja muutkin tarpeelliset tiedot.

- Mikäli aikoo käydä Ijsselmeerin sisäjärvellä, pitää siihen saada erikseen lupa ja varusteita tarvitaan hieman enemmän, mm pelastusliivit.

- Mitään ajokorttia ei tarvita, mikäli vene on alle 15 m pitkä. Eli CEVNI-merkintä huviveneen kuljettajakirjassa vaaditaan vasta suurissa veneissä.

- Hollannissa kaupat eivät yleensä ole auki sunnuntaisin ja arkenakin suurin osa sulkee ovensa jo klo 18.00. Maanantaisin ovat useat erikoisliikkeet suljettuna.
Ruokakauppoja keskustoissa on harvassa, mutta valikoima riittävä, ainakin meille.
Juomavetenä käy normaali kraanavesi. Esim kaupoissa ei ollut suuria pulloja juomavettä edes myynnissä. Me käytimme pääasiassa kylläkin pullovesiä pöpöjen pelossa.