14.7.2007 Lauantai ( 1. päivä )

klo 04.00 Kari Heikniemen Taksi kaartoi ensimmäiselle pihalle ja alkoi joukkueen koonti. Jo puolen tunnin kuluttua kaikki olivat kasseineen kyydissä ja matka Seutulaan alkoi. Olimme sopineet, että kullakin on vain 1 kassi matkatavaroille ( kokoa ei oltu määritelty )

Klo 08.30 Finnairin lento Manchesteriin lähti vain 10 min myöhässä. Perille Manchesteriin saavuimme aikataulussa noin klo 09.15 paikallista aikaa. Kentällä meitä oli vastassa Mike Cornes tilatakseineen, joka vei meidät nopeasti Ellesmeren satamaan.

Veneen vastaanotto tapahtui ripeästi ja jopa katsoimme opetusvideon, josta löytyi paljon uutta. Lisäksi Dave opasti meitä veneen käytössä.

Klo 15 jälkeen lähdimme sitten ensimmäiselle ajomatkalle, joka suuntautui Ellesmeren keskustaan. Trippi meni melko hyvin, vain 2 kertaa pohjakosketus, eli kanava on todella matala, pohjan alla vapaata vain 0 - 50 cm. Ellesmeressä kävimme lounaalla ja paikallisessa kaupassa ostamassa ruoka- ja juomatarvikkeita.
Viiden jälkeen lähdimme liikkeelle ja ajoimme pari tuntia aina  Maestermyn Marinaan asti, jonne matkaa kertyi vajaat kymmenen kilometriä. Hannu toimi kipparina ja törmasi kapeikoissa vain 3 kertaa sillanreunoihin. Siltoja alitettiin 14 kpl. Marinassa oli hyvä The Narrowboat Inn, jossa nautimme iltapalan ja pari neuvoa antavaa. Jäimme myös laituriin yöksi

Heti ensimmäisenä päivänä opimme, miten vaikeaa on tällaisen veneen käsittely. Koko ajan pitää ohjata ja pyrkiä ennakoimaan tulevat käännökset ja kohtaamiset. Siltojen alitukset kysyvät taitoa, sillä ne ovat tosi kapeita ja virtaus on erittäin voimakasta. Kävellen pääsee nopeammin kuin kapeikossa vastavirtaan.

Ensimmäisen päivän sää oli kaunis ja aurinkoinen, joten ei ollenkaan tyypillistä Englantia.

Ajomatkaa ensimmäisenä päivänä kertyi noin 8 km eli vajaa 5 mailia.

15.7.2007 Sunnuntai ( 2. päivä )

Yö nukuttiin hyvin, mutta kaikki olivat hereillä jo 7 aikaan. Söimme todella  maittavan aamupalan ( kaurapuuroa, pekonia, munia, leipää, maitoa, kahvia, teetä )

Sunnuntaina sää sitten muuttui normaaliksi. Matkaa jatkettiin sateisessa kelissä ja ajoimme lopulta kanavan päähän asti Llangolleniin. Näimme kaikki kanavan erikoisuudet: pari tunnelia, 2 sulkua joissa nousua n. 2 metriä ja molemmat kivisillat. Mahtavia kokemuksia. Kävimme matkalla syömässä Trevorissa, jossa Irma sai viimein Fish and Chips -aterian.

   

     
 

Matkalla oli myös pari 300 - 500 m kapeikkoa, jossa ei voinut kohdata toista venettä. Onneksi kukaan ei tullut vastaan. Nopeus vastavirtaan oli todella olematon. Kävellen pääsi nopeammin. Kanavan kapeutta kuvaa hyvin, että Pekan parituntisella ajovuorolla muut laskivat ainakin 41 tönäisyä kylkiin tai pohjaan.
 

 

Llangollenin satama oli hieno ja uusi, rakennettu 2004. Maksu 5 puntaa. Kannattaa huomioida, etteivät vierassatamat ole lähelläkään Suomen tasoa, vettä yleensä saa, sähköä on parissa paikassa ja septikin pääsee jopa jossain tyhjentämään. Vessoja tai suihkuja ei ole missään. Veneessä on onneksi aika hyvä suihku ja pubeissa on vessoja ( onhan veneessäkin, mutta... )

Sateen loputtua illalla teimme vielä pienen kävelylenkin tähän idylliseen pikkukaupunkiin ja kävimme paikallisessa pubissa yhdellä sekä kaupassa täydentämässä jääkaapin sisältöä. Ei kuitenkaan tästä kaupasta, jonka nimeä emme pystyneet lausumaan ihan heti.

Toisen päivän ajoreitti olikin sitten hieman pitempi. Mastermyn - Trevor ( ruokailu ) n.14,5 km - Llangollen n. 6,5 km eli yhteensä 21 km tai 13 mailia. Aikaa kului käytännössä koko päivä.

16.7.2007 Maanantai ( 3. päivä )

Jälleen aikainen nousu ja maittava aamupala. Päätimme viettää koko päivän Llangollenin maisemissa. Varsinkin kun päivästä tuli aurinkoinen.

Tutustuimme kaupunkiin ja kokeilimme vanhaa höyryjunaa, joka ajoi kymmenkunta kilometriä eteenpäin Carrogiin ja takaisin. Söimme lounasta Dee-joen rannalla ja ihailimme kosken kuohuntaa. Voileivät olivat valtavan kokoisia ja hyviä. Huom. Olutta myydään vasta klo 12 jälkeen.
Aikaisemmin kanavaveneet kulkivat hevosvetoisena rahtina kylläkin muuta kuin ihmisiä.

   

Tankkasimme vesitankin ja käytimme sähköpalvelua hyväksemme. Seuraavaksi pitäisi löytää septikin tyhjennyspiste.

Aamulla pyritään jatkamaan matkaa.

17.7.2007 Tiistai ( 4. päivä )

Aamulla alkoi sitten paluumatka kauniissa aurinkoisessa säässä. Kummatkin kapeikot selvitettiin ilman ruuhkaa ja saavuimme puolenpäivän tietämissä Trevoriin, ennen ensimmäistä pitkää siltaa. Tottakai sää muuttui juuri ennen rantautumista ja tuli todellinen englantilainen kaatosade, ei edes ehditty kunnolla varustautua sadevaatteisiin. Takit sentään saatiin päälle ja uusi iso sateenvarjo avattua. Tarkoituksemme oli vain tyhjentää septik-tankit, joka onnistuikin. Tyhjennysmaksu mielestämme varsin kova - 14 puntaa / tankki eli meiltä £28.
 
Söimme veneessä maittavan välipalan, otimme ruokanokoset ja jatkoimme matkaa yli Pontcysyllten Aqueductin. Sillan jälkeen pari tunnelia, Whitehouse Tunnel ( 170 m ) ja Chirk Tunnel ( 410 m ). Vielä ylitettiin Chirk Aqueduct, jossa oli jopa pientä ruuhkaa, jouduimme odottamaan 4 veneen verran. Jatkoimme matkaa aina Moretoniin asti, jossa nautimme maittavan illallisen ja yövyimme ihan kelvollisessa satamassa. palvelut ainoastaan hotellissa ja sen ravintolassa / pubissa. Satamassa tapasimme myös toisen suomalaisryhmän, joka oli lähtenyt liikkeelle myös Ellesmeren satamasta.

Sää tosiaan aamupäivällä aurinkoa, keskipäivällä kaatosadetta ja iltapäivällä ja illalla vaihtelevaa. Tyypillistä englantilaista.

Kolmannen päivän ajoreitiksi muodostui siis: Llangollen - Trevor ( 6,5 km ) - Moreton ( 8,5 km ), eli yhteensä 15 km tai 9,4 mailia.

18.7.2007 Keskiviikko ( 5. päivä )

Matkaa jatkettiin aamupalan jälkeen pienessä tihkusateessa, joka loppui varsin pian ja muuttui aurinkoiseksi. Molemmat sulut selvitettiin hyvin. Kampimiehenä oli tällä kertaa Pekan lisäksi Kari. Aamupalaverissa päätimme suunnistaa ohi Ellesmeren aina Whitchurchiin asti. Ellesmeren ohitimme heti puolenpäivän jälkeen ja kauniissa kesäsäässä jatkoimme edelleen aina Whitchurchiin asti, jonne saavuimme neljän jälkeen, eli ajoaikaa kertyi yli 7 tuntia.
 Tässäkään satamassa ei ollut mitään palveluja ei edes jätepistettä. Tutustuimme kaupunkiin ( keskustaan noin 1 km kävelymatkaa ), kävimme täydentämässä ruoka- ja juomavarastoja Tescon kaupassa, joka oli varsin monipuolinen ja edullinen. Illallisen nautimme White Bear - nimisessä ravintolassa, jota paikalliset suosittelivat eikä syyttä. Ruoka oli todella hyvää ja kauniisti aseteltua. Annoksen hinta noin 10 puntaa. Kari, Hanna ja Hannu ottivat taksin takaisin veneelle ( kuulemma paljon kannettavaa ), me muut suoritimme iltalenkin.

Neljännen ajopäivän reitti siis: Moreton - Ellesmere ( 12 km ) - Whitchurch ( 19 km ), eli yhteensä peräti 31 km tai 19 mailia.

19.7.2007 Torstai ( 6. päivä )

Aamu valkeni taas aurinkoisena ja päätimme vielä tutustua kaupunkiin. Kävimme keskiaikaisessa kirkossa ja kylän pikkuputiikeissa.
 
Matkaa jatkettiin ennen puoltapäivää ja päätimme jatkaa vielä hieman eteenpäin, koska tiedossa olisi muutama sulku. Ensimmäisenä heti Grindleyn portaat, jossa kolmessa portaassa laskeuduttiin noin 20 jalkaa eli 6 metriä. Jouduimme odottelemaan runsaan tunnin ennen sululle pääsyä. meitä ennen oli 5 venettä. Portaiden jälkeen oli heti kolme erillistä sulkua, joka vei vielä samat 20 jalkaa alaspäin. Näiden kuuden laskun jälkeen aikaa olikin kulunut noin 3 tuntia. Tästä eteenpäin matka jatkuikin aurinkoa ottaen ja vielä 4 sulun kautta aina Wrenburyyn asti, jonne saavuimme puoli seitsemän maissa.
 Wrenburyssä oli ensimmäinen sähköisesti toimiva nostosilta, jonka käyttämiseksi tarvittiin avainta (BWK ), jonka saimme veneen avainten mukana. Sama avain sopii myös vesiposteihin, joita on kanavan varrella.
Kulkevat ne canal boatit myös höyryllä. Tämä oli vuodelta 1947
Wrenburystä löytyi hyvä pubi ( Cotton Arms )ruokailuun ja seurusteluun. Kävimme vielä tutustumassa kylän keskustaan ja sitten yöpuulle. Tiedossa oli sateinen perjantai ja pitkä kotimatka.


 

Viidentenä ajopäivänä ajoimme siis: Whitchurch - Wrenbury 11km eli n. 7 mailia.

20.7.2007 Perjantai ( 7. päivä )

  Sade alkoi sitten yhden aikaan yöllä ja sitä riitti aamuun asti. Aamupala nautittiin jo 6 jälkeen, koska kotimatka Ellesmereen on melko pitkä ja 10 sulkua. Lähtö klo 07.30 ja pilvipeite rakoilee. Poutaa riitti aina 11 asti, jolloin sade alkoi, hieman ennen kuin saavuimme sulkuriville. 6 sulun nousu sujui kuitenkin hyvin, koska muita ei ollut jonossa. jatkoimme saman tien matkaa kohti Ellesmereä. Iltapäivällä pysähdyimme ainoastaan lounastamaan veneessä. Ellesmereen saavuimme viiden aikaan ja koko matkan satoi. Hannu hoiti urheasti koko matkan ajotehtävät kaatosateessa säätä uhmaten.


Jäimme yöksi Ellesmeren rantaan. Ohjelmassa kassien pakkausta, veneen siivousta, illallinen ja nukkumaan.

Viimeisen ajopäivän reitti oli siis: Wrenbury - Ellesmere 30 km eli n. 19 mailia.

21.7.2007 Lauantai ( 8. päivä )

Sade jatkui koko yön, välillä hiljemmin mutta tasaisena.
Aamulla oli vain veneen siirto Ellesmeren kaupungin rannasta viereiseen Blackwater Meadow Marinaan. Marinassa henkilökunta otti veneen vastaan ja totesi, että mitään ei puutu eikä paikkoja rikottu.
Klo 10.30 Mike tuli taksillaan meitä hakemaan ja vei Manchesteriin Weston Hall hotelliin, joka oli yliopiston Congress Center ja huoneet todellakin yhden hengen huoneita, joten meilläkin 6 huonetta.
Päivällä vielä tutustuimme kaupungin ostoskatuihin ja illallisen nautimme paikallisessaBankissa. Vielä kerran oli ruokana Fish and Chips.

 

 

22.7.2007 Sunnuntai ( 9. päivä )

Aamulla ripeästi hotellin maittavalle aamupalalle, huoneiden luovutus ja taksilla lentokentälle. Lipuissa oli vain väärä terminaali ( T3 )vaikka Finnair lähtikin T1-terminaalista. Onneksi olimme hyvällä aikataululla ( 2 tuntia ) ja ehdimme hyvin siirtymään toiseen rakennukseen. Lähtö viivästyi 45 min lastausten takia ja konekin oli vaihtunut suuremmaksi, mutta Helsinkiin päästiin silti vain puoli tuntia myöhässä. Sitten kamojen pakkaus Heikniemen Taksin kyytiin ja kotiin Satavaan.