Mistä kaikki alkoi?

Olen harrastanut vesilintujen syysmetsästystä jo yli 30 vuotta, lähinnä Turun saaristossa. Jänisjahtiin pääsin muutaman kerran Oripään metsiin. Kyllä kotimaassakin metsästettäessä riittävästi haasteita olisi, mutta minulla on jo kauan ollut toiveena ja haaveena päästä metsästysmatkalle jonnekin kauas.

Tämän toiveen heitin kerran ystävälleni Hannulle, joka on kiertänyt metsästysretkillä lähes joka maanosassa. Houkuttavimmilta tuntuivat Afrikan eteläiset osat, joista parhaimpia ja turvallisimpia ovat Etelä-Afrikan tasavalta sekä Namibia.
Hannu on käynytkin mm. Namibiassa, mutta ei koskaan Etelä-Afrikassa, joten valinta osui siihen.

Toukokuussa 2010 minäkin saavutin uuden vuosikymmenen ja täytin 60 vuotta. Ystävät kyselivät, mitä lahjaksi vanhalle miehelle, jolla on jo kaikkea tarpeellista tavaraa riittävästi. Jopa sitten juhlakutsussa kerroin, että avustus Afrikka-tilille olisi erittäin mieluinen lahja. Tähän lähes kaikki tarttuivatkin ja "lihottivat" matkatiliä niin paljon, että matkan toteuttaminen tuli mahdolliseksi.

Matkajärjestelyt

Hannu aloitti eri mahdollisuuksien selvittämisen. Oikea ajankohta suomalaiselle on Etelä-Afrikan talvi, jolloin lämpötila liikkuu 5-25 asteen vaiheilla. Yöllä on kylmää, mutta päivällä kuin meidän kesä. Tämä rajasi ajankohdan sitten välille toukokuu-syyskuu. Aluksi lähdimme siitä, että matka tapahtuu vuonna 2011, jolloin olisi hyvää aikaa valita sopiva kohde.
Yllättäen sitten löytyikin jo tälle kesälle hyvä safarin järjestäjä, jolloin matka ajoittui juhannuksen jälkeen. Lisäksi saimme kolmannen "ammattilaisen" mukaamme, eli Kaj Anderssonin Maarianhaminasta, jolla on myös monivuotinen kokemus suurriistan metsästyksestä.

Paikaksi valitsimme Etelä-Afrikasta, lähellä etelärannikkoa ja Port Elizabethin kaupunkia olevan Two Waters Safaris yhtiön, josta Hannu oli saanut positiivisia lausuntoja.
Seuraavaksi Hannu aloitti kirjeenvaihdon Brianin kanssa, joka toimii yhteyshenkilönä.
Heiltä löytyi vapaata haluamallemme ajanjaksolle eli paikanpäällä keskiviikosta 30.6 seuraavaan tiistaiaamuun 6.7. Saimme jopa hieman alennuksia heidän listahinnoistaan. Normaalisti kaiken sisältävä majoituspaketti maksaa 395 dollaria eli noin 325 euroa/vrk. Hinta sisältää sitten majoituksen, ruokailut juomat, lentokenttäkuljetukset, ammattimetsästäjän avun, 4x4 auton, pesulapalvelut yms. Lisäkuluja syntyy ainoastaan ammutuista riistaeläimistä, joiden hinta vaihtelee välillä 50 - 2500 dollaria. Lisäksi tulevat tietysti saaliin täyttämisestä aiheutuvat kulut ja rahdit Suomeen lähettämisestä. Heille kelpaavat sekä dollarit että eurot.
Paikanpäällä ei rahaa pitäisi tarvita mihinkään, koska siellä ei ole varmaankaan edes turistikauppoja lähimailla. Tuliaiset pitänee ostaa lentokentältä.
Minä valitsin alustavasti saalistoiveekseni Impala-antiloopin, jonka kaatomaksu on 390 dollaria. Matkan jälkeen sitten tiedämme mitä kaatui.

Lennot

Andersson ryhtyi järjestämään oman matkatoimistonsa kautta lentomatkoja Etelä-Afrikkaan. Lentoreitiksi valitsimme Helsinki - Pariisi - Johannesburg - Port Elizabeth ja samaa reittiä takaisin. Pisin lentoväli on tietysti Pariisi - Johannesburg, joka kestää 10,5 tuntia ja sen ajankohdaksi valitsimme yölennon, jos vaikka tulisi hieman nukuttua. Lentoliput maksoivat noin 1150 euroa / hlö turistiluokassa. Lähtö tapahtuu tiistaina klo 16.05 Helsingistä ja takaisin olemme seuraavana keskiviikkona klo 14.50 jos aikataulut pitävät.

Mitä mukaan?

Mitä pitäisi ottaa mukaan varustuksena?
Aseet ja ammukset tottakai. Brian kuitenkin ilmoitti, että he myös vuokraavat meille sopivat kiväärit ja hinta ammuksineen on vain 100 dollaria koko ajalta. Omat aseet kannattaa jättää kotiin ja vuokrata paikanpäältä. Vältymme myös selityksiltä eri maiden tulleissa ja kassien painokin laskee selvästi.

Muista varusteista järjestäjän kotisivuilta saa varsin hyvän luettelon ja tiedot.
Mukaan tarvitaan tietysti metsästysvaatteet, leveälierinen hattu ( aurinko polttaa talvellakin ), T-paitoja ( mielellään Camo-väritys ), maastokengät, puukko, kiikarit, kamera, aurinkovoidetta, huulirasvaa jne.
Rokotuksina www.rokote.fi sivusto suosittaa vain jäykkäkouristusta ja Hepatiitti A tai B. Kaikkien tietojen mukaan kyseinen alue on malariavapaata seutua